Още с първите ракети, паднали над спорния регион Нагорни Карабах с избухването

...
Още с първите ракети, паднали над спорния регион Нагорни Карабах с избухването
Коментари Харесай

Армения спаси от войната културно наследство

Още с първите ракети, паднали над спорния район Нагорни Карабах с избухването на бойните действия между Армения и Азербайджан, екип от арменски историци е почнал избавителна операция по преместването на над 100 древни ръкописа на безвредно място, съобщава France24. Опасенията били, че културните ценности могат да бъдат унищожени от артилерийския огън или да станат жертва на вандализъм.

Зад дебелата врата на хранилището в музейния център " Матенадаран " в столицата на Армения Ереван се крие цяла съкровищница от остарели арменски ръкописи - някои датират още от ХIII век (оттогава е и катедралата в манастира Гандзасар). Те са преместени там от филиала на музея в оспорвания район Нагорни Карабах (или Република Арцах), когато възроденият спор сред Армения с Азербайджан е заплашил тяхното битие.

„ Когато ракетите започнаха да падат около катедралата Гандзасар в Шуша, от съображения за сигурност взехме решение да преместим всичко в музея в Ереван “, изяснява Арам Торосян, шеф на филиала.

Притесненията не били само от ракетния огън.  „ Ръкописите бяха изнесени и поради опасенията, че в такива спорове унищожаването на културни монументи не е рядко срещано събитие, а тези ръкописи са значима част от културното завещание на Армения и доста от тях документират дълбоките и постоянно неспокойни връзки със съседите “, добавя Торосян. След тридневна борба, на 7 ноември град Шуша беше високомерен от азербайджанските сили.

В момента активността на научния и културен център " Матенадаран-Гандзасар " в Нагорни Карабах, който е клон на Ереванския научноизследователски институт за антични ръкописи " Матенадаран ", е краткотрайно прекратена. Експозицията е преместена в Ереван.

В изявление за арменското издание Panorama.am шефът на центъра „ Матенадаран-Гандзасар “ Арам Торосян споделя, че в близко бъдеще в музея ще бъде открита отделна изложбена зала с експонатите, донесени от Нагорни Карабах.

„ А след разрешаване на въпросите, свързани с сигурността и възстановяването на естествената работа на инфраструктурата, ние още веднъж ще се върнем в Гандзасар. Не имаме намерение да прекратим дейността на клона “. Според Торосян, макар ракетния обстрел в района на манастирския комплекс Гандзасар, постройката на " Матенадаран " не е развалена.

Научно-културният център  „ Матенадаран-Гандзасар “, учреден през 2015 година, се намира на оспорваната територия на Нагорни Карабах. Там са се съхранявали над 100 ръкописа, около 40 старопечатни книги и други ценни архивни документи. Според Торосян предходната година посетителите на центъра са били към 19 хиляди А общият брой на посетителите през всички тези години е 70-80 хиляди.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР